Diabetes is een veel voorkomende ziekte in onze maatschappij. Er zijn 2 soorten diabetes. Type I Diabetes ontstaat op jonge leeftijd. Hiervoor is altijd insuline nodig. Type II diabetes is het zogenoemde “ouderdoms diabetes”. Het ontstaat door het minder functioneren van de alvleesklier. Hierop is de kans groter naarmate de leeftijd toeneemt. Deze vorm van diabetes kan ook ontstaan ten gevolge van overwicht. Door het toenemen van overgewicht in de westerse maatschappij zien we in de laatste decennia steeds meer mensen met suikerziekte. Doordat steeds meer jonge mensen overgewicht hebben, zien we ook op steeds jongere leeftijd “ouderdoms diabetes” ontstaan.
Door middel van aanpassingen in de manier waarop en hoe iemand eet en beweegt kan je heel veel bereiken. Bij een aantal mensen is de diabetes zelfs (geheel) om te keren. Een aanpassing in voeding en bewegen helpt bij velen, maar lang niet bij iedereen. Vaak zijn er tabletten nodig om de suikerspiegel te normaliseren. En in sommige gevallen zelfs injecties met insuline.
Het is van groot belang om de suiker spiegel binnen bepaalde grenzen te houden. Langer hoge suikerspiegels in het bloed geeft op den duur schade aan de bloedvaten. Hierdoor kunnen hart en vaat ziektes optreden, huidproblemen (wonden) en problemen met zien.
Didi van Meel en Monique von Liebenstein, praktijkondersteuners begeleiden, controleren en adviseren mensen met diabetes in onze praktijk gezamenlijk en i.o.m. de huisarts.
Brigitte Meijnaar, diëtiste van Amstelring houdt wekelijks spreekuur bij ons in de praktijk.
https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus-type-2